Platin ile kast edilen genellikle vücut içine konulanlardır ancak bazen vücut dışında da bulunabilir ( “ucu dışarda platin” , “kafes”, “dışardan demir” olarak da adlandırılmaktadır.)
Protez ise genellikle diz kalça ve omuzda (nadiren diğer eklemlerde ) kireçlenme nedeniyle eklem yüzlerinden en az birinin çıkarılması ile birlikte uygulanan işlem olarak adlandırılır.
Konuldukları yerde kırığın iyiileşmesine destek olmak için veya kireçlenmede yeni eklem yapımında kullanılmaktadır.
Protezler ömür boyu kalıcı olup bir problem olmadığı takdirde çıkarılmazlar.
Platinlerin çıkarılması mutlak bir zorunluluk değildir. Yalnızca bazı çocuk kırıkları ve eklem kırıklarında kullanılan platinler büyümeyi etkileyebilir veya eklem kireçlenmesine sebep olabilir, bu yüzden çıkarılmaları şarttır.
Zaman içerisinde platinlerle veya protezlerle ilgili genel sorunlar platinlerin kırılması, gevşemesi veya enfeksiyon kapmasıdır.
Kural olarak platin veya protez enfeksiyon kaptığında yerinden çıkarılması gerekir. Ancak enfeksiyon tanısının konulması ve platinlerin çıkarılması her zaman doktorun planlaması ile yapılmalıdır. Röntgen ultrason tomografi mr sintigrafi ve bazı kan tahlilleri enfeksiyon tanısı koymak için gerekebilir. Bazen enfeksiyon olarak düşünülen ancak gerçekte enfeksiyon olmayan birçok durumla karşılaşmak olasıdır.
Platinlerde kırılma veya gevşeme olduğunda hastanın şikayeti de ilgili bölgede ise ve bu durum iyileşmeyi bozuyorsa platinlerin çıkarılması daha uygun olabilir. ancak her platinin çıkarılması gerekmez. Tedavi edilmesi gereken röntgen değil hastanın kendisidir. Hasta ile konuşularak kar zarar oranı ve olabilecek komplikasyonlar hesaplanır ve buna göre bir tedavi rotası belirlenir. Buna göre hareket edilir.
Platinin çıkarılması kararını öncelikle ameliyatı yapan doktor ile planlamanız lehinize olacaktır.
Vücutta bazı bölgelerdeki platinlerin çıkarılması hastaya daha büyük konfor sağlamaktadır. bu bölgeler kemik çevresinde yeterince yumuşak doku (et , kas) bulunmayan bölgeler olup kaynama sağlandıktan sonra (erişkinlerde ortalama 1-2 sene) çıkarılabilir.
Elde ve ayakta tarak kemikleri (metakarp metatars)
Ayak bileği kemikleri (dış ve iç malleol)
Dizde ayna kemiği (patella)
Köprücük kemiği (klavikula)
Dirsek kemiği (olekranon)
Platinlerin çıkarılması durumunda karşılaşılabilecek komplikasyonlar şunlardır
Platinlerin kemiğe çok sıkı tutunmasından dolayı hiç çıkmaması ( üzerinden çok uzun süre geçen platinlerde karşılaşılabilir)
Platininin çıkarılmasına rağmen ağrıların geçmemesi
İlgili bölgede yeni kırık oluşması ( kemiğin zayıflamasına bağlı) (çok nadir)
Her yaş grubunda görülür. Özellikle kemiği zayıflatan hastalıklarda görülme sıklığı artar. (yaşlılarda oluşan kemik erimesi veya kemik içerisinde büyük bir kist)
*Ön çapraz bağ
*Arka çapraz bağ
*İç yan bağ
*Dış yan bağ olarak isimlendirilir
Ön çapraz bağın (öçb=acl) esas fonksiyonu; üstteki kemiğin (femur) alttaki kemik (tibia) üzerine öne kaymasını (translasyon) engellemektir. Bir ucu femurda bir ucu tibiada bulunan bağ genellikle gençlerde travma sonrası ( spor karşılaşması özellikle futbol basketbol voleybol, dizin burkulmasına sebep olabilecek bir düşme, trafik kazası vb) ileri yaşlarda eskimeye (dejenerasyon) bağlı yırtılabilir. Yırtılma kopma rüptür eşanlamlı kullanılır.